Hazır | Konular | Kitaplar

Trafik Para Cezalarına Karşı Başvuru Yolları

TRAFİK PARA CEZALARINA KARŞI BAŞVURU YOLLARI

Hergün farklı bir ceza ile karşılaşabiliyoruz trafikte...


Bunlardan bazıları haksız ve mesnetsiz olabiliyor...


Peki böylesi durumlarda nasıl bir yol izlemeliyiz?



6 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usulleri düzenleyen yönetmelik gereğince, trafik para cezasını hukuki yola gitmeden evvel ödeyen kişi para cezasının dörtte üçünü ödeyecek, bu durum hukuki yola başvurma konusunda engel teşkil etmeyecek.Yani vatandaş, cezayı hukuki yola başvurmadan dörtte üçünü ödeyecek, ardından bu ödediği cezanın iptali için hukuki yola gidebilecek.

Yönetmelik yürürlüğe girmeden evvel yürürlükte olan, 27 Ocak 1989 tarihinde yürürlüğe giren trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler hakkında yönetmeliğe göre , trafik para cezalarına karşı cezanın kesildiği yer TRAFİK MAHKEMESİ; trafik mahkemesi olmayan yerlerde SULH CEZA MAHKEMESİ'nde cezanın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edilebiliyordu.Yeni yönetmeliğe göre ise; para cezası görevli memura derhal ödenebilecek, trafik idari para cezası karar tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilecek. Bu süre içinde hukuki yola gidilmemesi halinde idari ceza kesinleşecek.

Yine yönetmeliğe göre, İdarî yaptırım kararının verildiği işlem kapsamında aynı kişi ile ilgili olarak idarî yargının görev alanına giren kararların da verilmiş olması halinde; idarî yaptırım kararına ilişkin hukuka aykırılık iddiaları bu işlemin iptali talebiyle birlikte idarî yargı merciinde görülecek.
Mücbir sebebin varlığı dolayısıyla bu sürelerin geçirilmiş olması halinde, bu sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde karara karşı başvuruda bulunulabilir. Bu başvuru, kararın kesinleşmesini engellemeyecek; ancak mahkeme yerine getirmeyi durdurabilecek.



"haksız cezalara itiraz yolu, NİSAN 2011 DEĞİŞİKLİĞİNE GÖRE TRAFİK PARA CEZALARINA KARŞI BAŞVURU YOLLARI, trafik cezasına nasıl itiraz edilir?" soruları cevaplandı...