Hazır | Konular | Kitaplar

Yeni YÖK Taslağında, "Bilimsel Performansa Göre Maaş"

Yeni YÖK Taslağında, "Bilimsel Performansa Göre Maaş"

YÖK'ün hazırladığı yeni yasa taslağında, sürpriz uygulamalar yer alıyor.

"Bilimsel Performansa Göre Maaş" bunlardan biri.

Akademik Başarı her konuda baz alınarak uygulamalar yapılacak.

YÖK Yasa Tasarısı Taslağı'yla performansa ve kaliteye dayalı çalışmaların yapılacak ve akademisyenlerin emekleri daha iyi değerlendirilecek.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı (ÜAK) ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, YÖK Yasa Tasarısı Taslağı'na ilişkin,

''Tasarıda en önemli konulardan bir tanesi performansa ve kaliteye dayalı çalışmaların yapılması ve akademisyenlerin emeklerinin daha iyi değerlendirilmesidir'' dedi.

ÜAK Başkanı Prof. Dr. Mutlu, YÖK Yasa Tasarı taslağıyla ilgili yürütülen çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Taslağa ilişkin rektör ve akademisyenlerin görüş alışverişinin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Prof. Dr. Mutlu, yaklaşık 8 yıldır mevcut yasanın değiştirilmesi için gösterilen gayretin yakında meyvelerini vereceğini söyledi.

Prof. Dr. Mutlu, daha önce 27 üniversiteye göre hazırlanmış yasanın üniversite sayılarının ve şartların değişmesi nedeniyle ihtiyaçları karşılayamadığını hatırlatarak, yeni yasanın devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf ve özel üniversitelere yönelikte yeni düzenlemeler getireceğini dile getirdi.

''Eksikler Ocak ayında tamamlanır''

Taslağın kamuoyunun görüşünün alınarak hazırlandığını anlatan Prof. Dr. Mutlu, şunları kaydetti:

''Tasarıda en önemli konulardan bir tanesi performansa ve kaliteye dayalı çalışmaların yapılması ve akademisyenlerin emeklerinin değerlendirilmesidir.

Yine sürekli olarak bilimsel AR-GE'nin öne çıkarılması ki bütün dünyada bunlarla yola çıkılmaktadır ve bunlar yapılmaktadır.

Biz de bu yolda hızla ilerlemekteyiz. Tabi bunun arada eksiklikleri ve tamamlanması gereken kısımlarının da Ocak ayına kadar tamamlanacağını tahmin ediyoruz.''


Prof. Dr. Mutlu, ÜAK'ın davetiyle sık sık rektörlerin ve akademisyenlerin bir araya gelerek görüşlerini YÖK Başkanı ve genel kurul üyelerinin de bulunduğu toplantılarda dile getirdiğini vurgulayarak, tasarıya ilişkin her türlü görüşün dinlendiğini ve son şeklinin ÜAK, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve TBMM tarafından verileceğini söyledi.

''Bilimsel performanslar ölçülecek''

ÜAK Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, söz konusu tasarıyla birlikte üniversitelerin bilimsel performanslarının da daha iyi ölçülebileceğini ifade etti.

Üniversitelerin yeni yasayla birlikte sanayi ve diğer kurumlarla daha çok işbirliği yapacağına dikkati çeken Prof. Dr. Mutlu, yüksek öğretim kurumlarının denetimi ve kalite güvencesi sistemi hakkında çalışma yapıldığını söyledi.

Bu sayede içeriden ve dışardan denetçilerin, üniversitelerin bilimsel performansını ölçmeye çalışacağını aktaran Prof. Dr. Mutlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bunun anlamı hocaların ve öğretim üyelerinin daha fazla AR-GE çalışması yapmaları bundan hem kendilerine bir pay almaları hem de üniversitelerini üste taşımalarını sağlanması amaçlanıyor.

Bugün dünyada artık bilgi çağı hakim, bilginin satıldığı bir devir. Bunun merkezi de üniversitelerdir.

Üniversitelerin de bunu en iyi şekilde yapması gerekir. Dolayısıyla artık üniversite sanayi ve diğer kurumlarla işbirliği yapacak.

Taslakta bu takım çalışmalara yer verildi. Bunlar yapıldığı takdirde Türkiye üniversitelerinin daha iyi yerlere geleceğinden şüphem yok.''

Prof. Dr. Mutlu, üniversitelerden ve bireysel olarak akademisyenlerden gelen her görüşün dikkate alınarak YÖK'ün internet adresinden yayınlandığını sözlerine ekledi