Hazır | Konular | Kitaplar

Köseköy: Dünü ve Bugünü ile Kartepe’ye Uzanan Yol:

Dünü ve Bugünü ile Kartepe’ye Uzanan Yol: Köseköy






İzmit’in hemen doğu çıkışındaki uçsuz bucaksız düz ovalar üzerine kurulmuş 365 gün yemyeşil görüntüdeki bir köydür eskiden.

En önemli özelliği ise, doğasının olağanüstü güzelliğidir.

Batısında İzmit Körfezi, doğusunda Sapanca Gölü, Güneyinde ihtişamlı Kartepe dağının yazın yeşil kışın beyaz renklere bürünerek sağladığı heybetli manzara, Kuzeyinde ise dümdüz ve yemyeşil ovaların arasında kurulmuş şirin bir yerdir Köseköy.

Yumuşak ve çok verimli toprağının yanısıra ılıman bir iklime de sahiptir. Olağanüstü verimli tarım arazilerine sahiptir.

Tarım ve hayvancılık açısından dünyanın en değerli arazileri arasına girebilecek kadar değerli bir coğrafyadadır.

Yalnız Köseköy değil, Kullar’dan başlayıp Sapanca gölü ve Eşme’ye kadar olan muhteşem bir arazi vardır.

Yüzyıllarca en doğal haliyle tarım ve hayvancılık yapılagelmiştir Köseköy’de.

Bu alan yüzyıllarca Yüce Osmanlı Devletinin Pâyitaht-ı İstanbul’un meyve, sebze, tahıl ve hayvansal gıda ihtiyacını karşılamıştır.

Osmanlı sonrasında da yine İstanbul’u besleyen alan burası olmuştur. Ancak ilerleyen yıllarda tamamen hatalı ve sistemsiz politikalarla bu güzelim tarım arazileri talan edilmiştir.

Meyvenin, sebzenin binbir çeşidi yetiştirilebilen bu alan her türlü imara açılmıştır. Yemyeşil bir bağ, bahçe bostan köyü, her türlü kimyasal üretim yapan ve adeta zehir kusan fabrikalarla dolu bir alana dönmüştür.

Bununla da yetinilmeyip, konut, işyeri, depo, çöplük, hafriyat ve moloz alanları gibi ne tür araziyi rezil eden bir şey var ise bu beldeye uygulandı.

Katliam bütün bu güzel tarım alanlarının daha da fazla ziyan edilmesi ile, devam etti. Toplu konut, tren deposu, envai çeşit fabrika, alışveriş merkezleri, mobilya kentleri, yüksekokul kampüsleri gibi aslında verimsiz alanlara yapılabilecek ne varsa getirip Köseköy’e yığıldı. Halen daha imara açılmamış alanlar, rant amaçlı olarak imara açılma kararlarının an be an çıkmasını bekler durumdalar.

Kartepe ilçe olduktan sonra da Belediye, bu durumlardan bî haber vaziyetine devam etmekte. Köseköy’ü perişan eden projeler üretmekten öte geçmeyen her bir gelişme, bizzat Belediye eliyle yapılıyor.

Tarihi


Köseköy'ün kuruluşu 1600'lü yıllara kadar gitmektedir. Ancak zaman zaman yapılan kazılarda ortaya çıkan Roma ve Bizans dönemlerine ait tarihi eser ve mezarlara bakıldığında Köseköy'ün kuruluşunun 1600'lü yıllardan çok daha önceki tarihlere dayandığı, Bitinya Krallığı dönemi ile başladığı söylenebilir.

Kurtuluş Savaşı'nda çevre köylerde ikamet eden Rumlar hem beldeye, hem de belde halkına büyük zarar vermişlerdir.

1925 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesi sonunda Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilen vatandaşların yerleşmeleri ile göç almaya başlayan Köseköy, daha sonraki yıllarda başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere ülkemizin değişik yörelerinden göç almaya devam etmiştir.

1955 yılında yapılan genel nüfus sayımında 400 civarında nüfusa sahip Köseköy, 1960 yılından itibaren lastik fabrikaları ve diğer sanayi tesislerinin kurulup gelişmesi ile hızlı bir nüfus artışıgerçekleşmiş ve 1970'li yılların başlarında 2000 nüfusa ulaşarak belediye kurulması için yapılan referandum sonucunda belediye statüsüne kavuşmuştur.

Daha sonraki yıllarda sanayisi çok daha fazla gelişmiş, çok sayıda fabrika açılmıştır. Dünyada en fazla lastik fabrikasının bu kadar yakın şekilde bir araya toplandığı tek yerdir.


2008 yılında Nüfus 25 000 e yaklaşmış durumdaydı. Çevresindeki çok sayıdaki belde belediyelerinin tamamının tüzel kişilikleri iptal edilip Kartepe adı altında Köseköy’ü merkez kabul eden yeni bir ilçe kuruldu. Köseköy de bu ilçenin merkezi kabul edildi.



22.3.2008 tarih ve 26824 sayılı ResmiGazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Uzunçiftlik, Uzuntarla, Eşme, Acısu, Maşukiye, Büyükderbent, Arslanbey, Sarımeşe ve Suadiye ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleleri ile birlikte Köseköy İlk Kademe Belediyesine katılmıştır. Köseköy Belediyesi merkez olmuş; Sultaniye, Pazarçayırı, Örnekköy, Karatepe, Balaban, Nusretiye, Şirinsulhiye, Avluburun, Eşme, Ahmediye, Ketenciler köyleri merkeze bağlanmış ve Köseköy Belediyesi'nin adı Kartepe olarak değiştirilmiştir. Böylece Kocaeli ilinin Kartepe ilçesi oluşturulmuştur.