Hazır | Konular | Kitaplar

Diyanet Personel Alım Sistemi Nasıl?

Diyanet Personel Alım Sistemi Nasıl?

Diyanet Atanma Sistemi:


Diyanet Personel Alımları, artık tamamen ÖSYM tarafından KPSS ile olacak.

Yeterlilik diye bir sınav artık yok...

Genel Kültür ve Genel Yetenek dışında, Diyanet Alan Bilgisi çok önemli bir etki oranıyla KPSS sınavının içinde uygulanıyor.

Bu yüzden de, Yeterlilik Sınavı uygulamadan kalkmış durumda...

Yeni sistemde kuran kursu öğreticiliğine giriş şartları neler?

Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda, Başkanlıkça yapılan sınav sonucunda her bir unvan için verilen yeterliğe sahip olma şartı aranmaktaydı.

Açıktan atamalar ve sözleşmeli alımlar, belirlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına sahip olanlardan KPSS puanı başarı sırasına göre atama yapılacak kadro sayısının üç katına kadar adayın çağrıldığı sözlü sınav sonucu başarı sırasına göre yapılıyordu.

Başkanlığımız ilgili mevzuatında söz konusu kadrolara 15 Ekim 2014 tarihinden sonra atanacaklar için yeterlik şartı kaldırılarak; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Başkanlığımız arasında imzalanan protokol ile KPSS’ye Başkanlığımız din hizmetleri sınıfına ait kadrolara atanmak isteyenlerin mesleki bilgilerinin ölçüleceği Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) eklenmiştir.

Bu itibarla, Başkanlığın din hizmetleri sınıfına ait kadrolarına 15 Ekim 2014 tarihinden sonra ilk defa açıktan veya sözleşmeli atanacakların KPSS’de Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna ek olarak Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) oturumuna katılmaları ve bu iki oturum sonucunda alacakları puanlara göre hesaplanacak
KPSSP-122 (ortaöğretim mezunları için),
KPSSP-123 (ön lisans mezunları için) ve
KPSSP-124 (lisans mezunları için) puanlarına sahip olmaları gerekmektedir.



-70 BARAJI VAR MI?-

Daha önceki uygulamalarda 70 baraj uygulaması bulunmaktaydı. Yeni çıkan sistemde 70 baraj uygulaması görülmemektedir. Yani yok.


DİYANET'İN PERSONEL ALIMINDAKİ UYGULAMASI-

Diyanet geçen yıl yeterlik sınavını 2 defa yapmış 250 bin kişi girmişti. 250 bin adayın girdiği 2 sınavdan çıkan başarı oranı % 10. 250 bin kişiden 22 bini bu sınavı kazandı. İlgi Yönetmelik gereği yazılıdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması şarttı ve puanın aşağıya çekilmesi mümkün değildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı adayların, ki burada 250 bin kişiyi ilgilendiren hadise: KPSS’de Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna ek olarak Din Hizmetleri Alan Bilgisi Test (DHBT) sınavından aldıkları puanların toplamı ile adayları sözlü sınava çağıracak.

KPSS’de Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna mutlaka katılın 1 puanda olsa işinize yarayacak. Ama Din Hizmetleri Alan Bilgisi Test (DHBT) sınavında alacağınız puan hayatınızın değişmesine etken olacak. Bu yüzden DHBT sınavından mutlaka yüksek puan almalısınız.

PUAN TÜRLERİ TESTLERE GÖRE PUAN AĞIRLIKLARI
KPSS-Genel Yetenek KPSS-Genel Kültür DHBT-1 DHBT-2
KPSSP-122
(Ortaöğretim düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP-123
(Ön lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40
KPSSP-124
(Lisans düzeyi) 0,15 0,15 0,30 0,40


Diyanet, KPSSP-122'den (ortaöğretim mezunları) personel alımı yapacak varsalım. KPSSP-122'den en yüksek alan adaydan başlayarak sözlü sınava çağıracak. Adayların en yüksek puanı 90 veya 80 olacağı gibi 70 veya 60 da olabilir. Yüksek puan alan aday bulunamaması durumunda 50 veya 40 puan alan kişiler arasından sözlü sınava çağrılacak. Bir puanın hatta 0.5 puanın dahi ne kadar önemli olduğunu artık sizler hesaplayın. Buna ilaveten sınavın 2 yılda bir yapılacağını da düşünürsek önemi daha net kavrayabiliriz.

-2015 ve 2016 DİYANET YILI OLACAK-

2014 yılı sonu ve 2015-2016 yılı Diyanet yılı olacak. Personel alımlarının çok ve bereketli olacağı bir zaman yaşanacak.

Rekor düzeyde personel alımı yapılacağı sürekli belirtiliyor. BU SÜREÇTE DE ATANAMAYANLARIN BİR DAHA ATANMASI ÇOK ZOR İHTİMAL OLACAKTIR...





"diyanet kadroya geçme sistemi" anlatıldı.