Hazır | Konular | Kitaplar

İslami Devir Türk Edebiyatı

Türk Edebiyatı, 3 ana bölüme ayrılmıştır.

1.İslamiyet öncesi Türk Edebiyatı


2.İslami Devir Türk Edebiyatı

3.Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı

Bunların arasındaki en önemli devir, İslami Devir Türk Edebiyatı'dır. Çünkü dünyada devrin en üstün edebi eserleri hem de Türk Edebiyatı'na mahsus biçimler içerisinde meydana gelmiştir. Devrinde dünyanın en üstün vasıflı edebi niteliğine sahip eserleri sunarak, büyük ve ulaşılmaz bir dönem yaşatmıştır.

Bu dönemde dünyanın en büyük edipleri, şairleri ve yazarları İslami Devir Türk Edebiyatı içerisinde yetişmiştir. Başka dönemlerde bu merhalenin yakınından dahi geçmek hayal ötesi sayılır Türk Edebiyatı açısından.

Çok sayıda Arapça ve Farsça kelimenin zenginlik kattığı dönemde kullanılan dil tamamıyla Türkçedir. Eserlerin içerisinde yer alan bütün Arapça veya farsça kelimelerin kullanımı Türk Dilinin gramer yapısına uygun olarak gerçekleşmiştir. Türkçenin sondan eklemeli dil özelliğinin dışına çıkılmamıştır.

Mesela bu dönem eserleri arasında; muhtevasında en fazla Arapça kelime barındıran bir şiiri okuyan bir Arap'ın, hiç bir şey anlaması mümkün değildir.

Yani bu dillerin olağanüstü zenginliğinden faydalanılmış ama, Türkçe değiştirilmemiştir. Zenginleştirilmiştir.

Bu konu oldukça uzun zaman içerisinde ele alınması gereken çok derin muhtevaya sahip bir mevzudur. O yüzden daha derinlemesine incelemeye girmeden İslami Devir Türk Edebiyatını bölümlendirelim.

1.Klasik Türk Edebiyatı (Divan Edebiyatı)

2.Türk Halk Edebiyatı