Hazır | Konular | Kitaplar

Fen ve Teknoloji Ödevi: Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

İnsanlar yağmurlu havalarda güneş açmasını beklemezler. Ancak, bazen hem güneş hem de yağmur aynı anda havada görüldüğü zamanlar da yaşanır.




İşte o zaman Gökkuşağı ile karşılaşır ve şaşırırız.

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Güneş ışığı renksizmiş gibi görünmesine karşın, altı farklı renkten oluşur. Yağıştan sonra güneş açtığında, güneşi arkamıza alıp; atmosfere baktığımızda, gökkuşağı çoğu kez görülür.

Bunun nedeni; güneşten gelen ışınların havada asılı duran su damlacıklarından geçerken kırılarak renklere ayrılmasıdır. Böylece gökkuşağı oluşur.

Güneşe baktığımızda onu beyaz görürüz, ama bu beyaz ışığı bir prizmadan geçirerek çok farklı renklere ayırabiliriz.

Demek ki, birçok renkte ışığı bir araya topladığımızda rengi beyaz oluyor. Eğer atmosferde nem miktarı çok fazla ise, atmosferdeki küçük su damlacıkları birer prizma görevi yaparak güneş ışığını renklere ayırır ve gökkuşağı meydana gelir. Kırmızı en üstte, mor en alttadır.

Genellikle gökkuşağında yedi renk olduğunu söyleriz, çünkü gözümüz sadece bu renkleri seçebilir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, koyu mavi, ve mor.

Gökkuşağını genellikle yağmurdan sonra hemen güneş çıkarsa görürüz. Şelale, göl veya deniz kenarlarında da gökkuşağı görmek olasıdır., çünkü atmosferdeki nem miktarı bu konumlarda fazladır.



Gökkuşağı Renkleri

Gökkuşağındaki renkler kırmızı turuncu sarı yeşil mavi çivit mavisi ve mor olarak bilinir. İşin aslı gökkuşağında kesintisiz bir renk spektrumu vardır.

Ancak insanın renk algısı ortada bir kuşak serisi olduğu yanılgısını yaratır. Kimi gökkuşaklarında ise insan gözünün görebileceği 7’den fazla kuşak bulunur.


1 yorum

KÜRGÜ.GÖKKÜŞAĞI.6.SINIF.FEN.BİLGİSİ.DERSİ

GÖKKÜŞAĞI.6.SINIF.FEN.DERSİ.KÜRGÜ.GÖKKÜŞAĞI

11.12.2012 - Ziyaretci