Hazır | Konular | Kitaplar

Merkür'de Buz Tespit Edildi

Merkür'de Buz Tespit Edildi

Uzay Araştırmalarında yeni bir gelişme Merkür'de yaşandı.


Messenger'daki MDIS görüntüleme aracıyla Merkür'ün kutup bölgelerinden alınan görüntüler incelenerek buz tabakalarının gezegende yer aldığı ortaya çıktı.

Messenger'daki MDIS görüntüleme aracıyla Merkür'ün kutup bölgelerinden alınan görüntüler, daha önce tespit edilen parlak lekelerin gölgede kalan kraterlerin çevresinde bulunduğunu gösterdi.

Radyo teleskoplarla 1991 yılında yapılan çalışmalarda Merkür'ün kutup bölgelerinde parlak lekeler tespit edilmişti.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Dr. Chabot, MDIS görüntülerinin Merkür'ün güney ve kuzey kutbundaki tüm parlak lekelerin gölge altındaki bölgelerde bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Dr. Chabot, bulguların gezegende donmuş halde su bulunduğu hipoteziyle tutarlı olduğunu belirtti.

Proje araştırmacılarından Maria Zuber de Messenger'dan gelen yeni verilerin Merkür'de buz kütleleri bulunduğu iddialarını güçlendirdiğini bildirdi.

Merkür'e ilk kez 1970'lerde ''Mariner 10'' adlı uzay aracı gönderilmişti. Gezegene gönderilen ikinci uzay aracı olan Messenger, Merkür'ün yüzeyindeki bazı bölgelerin haritasını çıkardı.

Messenger'dan gelen veriler, Merkür'ün uzunca bir süredir jeolojik olarak aktif olduğunu da ortaya çıkardı.

Elde edilen verilere göre gezegenin yüzeyindeki kraterler, ortaya çıkışlarının ardından meydana gelen bir tür jeolojik süreç sonucu biçim değiştirmiş.

''Science'' dergisinde yayımlanan bulgular, Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür'le ilgili şimdiye kadar bilinenleri değiştireceğe benziyor.

Öte yandan, bilim adamları, Merkür'ün iç yapısıyla ilgili yeni bir model önerdi. Modele göre Merkür'ün devasa iç çekirdeği, Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerden farklı olarak demir sülfürden bir kabukla kaplı.

2004 yılında fırlatılan Messenger, Mart 2011'de Merkür'ün yörüngesine girmişti.

Dünya'nın üçte biri büyüklüğündeki Merkür'ün çapı, 4 bin 880 kilometre. Dünya'dan sonra Güneş Sistemi'ndeki ikinci en yoğun gezegeni olan Merkür'ün demir çekirdeği gezegenin kitlesinin yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor. Merkür'ün yüzeyinde sıcaklık, 425 ila eksi 180 derece arasında değişiyor
Coğrafya