Hazır | Konular | Kitaplar

Vatan Ne Demektir? Kaç Türlü Vatan Vardır?

Vatan Ne Demektir? Kaç Türlü Vatan Vardır?


İnsan bulunduğu mekan itibari ile 2 yerden birindedir. Ya vatanında ya da misafirlikte. Yani seferde. Seferde olmadığı yer vatandır ve 3 kısımdır.


Vatan üç kısımdır:

1. Vatan-ı aslî,
2. Vatan-ı ikâmet
3. Vatan-ı süknâ



Vatan-ı aslî:

İnsanın doğduğu veya evlendiği yerdir.

Orada doğmamış ve evlenmemişse de yaşamaya niyet edip, ayrılmak istemediği yere de vatan-ı aslî, denir.

Vatan-ı aslî, ancak diğer bir vatan-ı aslî ile bozulur. Meselâ, insanın doğup büyüdüğü yer asıl vatanı iken, başka bir şehirden evlense ve eşinin doğup büyüdüğü yerde devamlı kalmaya niyet etse, kendi doğduğu yer asıl vatan olmaktan çıkar.

Eski asıl vatanında, 15 günden daha az bir müddet için gelip kalacak olsa, 4 rek'atli farzları kısaltır ve 2 rek'at kılar. Nitekim Peygamber Efendimiz, Medine'den, doğup büyüdüğü ve evlendiği Mekke şehrine geldiğinde namazlarını kısaltarak kılmıştır.

Bir kimsenin birden fazla zevcesi olsa, bunların herbirini ayrı ayrı şehirlere yerleştirse, o şehirlerin hiçbirinde seferî olmaz. Vatan-ı aslî, Vatan-ı ikâmet ile bozulmaz.





Vatan-ı ikâmet:

Müsâfirin en az 15 gün kalmaya niyet ettiği ve asıl vatanına en az 90 kilometre mesafede bulunan yerdir.

Burada, namazlar kısaltılmadan 4 rek'at kılınır. Vatan-ı ikâmet , diğer bir vatan-ı ikâmet ile ve vatan-ı asliye dönmekle bozulur.

Vatan-ı ikâmet, vatan-ı süknâ ile bozulmaz.





Vatan-ı süknâ:

Müsâfirin 15 günden daha az bir müddet için oturmaya niyet ettiği ve asıl vatanına 90 kilometre veyâ daha fazla bir mesâfede bulunan yerdir.

Süknâ vatanında 4 rek'atli farz namazlar iki rek'at kılınır.