Hazır | Konular | Kitaplar

Geri Dönüşüm Nedir? Nasıl Gerçekleştirilir ve Önemi Nedir?

Geri Dönüşüm Nedir? Nasıl Gerçekleştirilir ve Önemi Nedir?



Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir.


İkinci bir tanım olarak ta geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz.

Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır.




GERİ DÖNÜŞÜM NEDEN ÖNEMLİDİR?


1.Doğal Kaynaklarımız Korunur; Doğal kaynaklarımız dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile her geçen gün azalmaktadır.


Bu nedenle malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürmek sureti ile doğal kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız.

Bu nedenle geri dönüşüm doğal kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanılması için son derece önemli bir işlemdir. Örneğin; kağıdın geri dönüşümü ile ormanlarda ağaçların daha az kesilmesini sağlamış oluruz.


Benzer şekilde plastik atıklarının geri dönüşümü ile petrolden tasarruf sağlanabilir.

2.Enerji Tasarrufu Sağlanır; Geri dönüşüm malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu sağlar.


Örneğin; metal içecek kutularının geri dönüşümü işleminde bu metaller direkt olarak eritilerek yeni ürün haline dönüştürüldüğünde bu metallerin üretimi için kullanılan maden cevheri ve bu cevherin saflaştırılma işlemlerine gerek olmadan üretim gerçekleştirilebilmektedir.



Bu şekilde bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden % 96 oranında enerji tasarrufu sağlanabilir. Benzer şekilde katı atıklarda ayrılan kağıdın yeniden işleme sokulması için gerekli olan enerji normal işlemler için gerekli olanın % 50’si kadardır.


Aynı şekilde cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden önemli oranda enerji tasarrufu sağlanabilir.




3.Atık Miktarı Azalır; Geri dönüşümün uygulanması ile çöplere giden atık miktarında azalma sağlanarak bu atıkların taşınması ve depolanması işlemleri için daha az miktarda alan ve daha az enerji kullanılmış olur.


Evsel atıklar için bu azalma ağırlık olarak fazla olmamakla birlikte hacimsel olarak bakıldığında oldukça önemli bir oran teşkil etmektedir.

4.Geri Dönüşüm Geleceğe ve Ekonomiye Yatırım Demektir; Geri dönüşüm uzun vadede verimli bir ekonomik yatırımdır. Hammaddenin azalması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi sonucunda ekonomik problemler ortaya çıkabilecek ve işte bu noktada geri dönüşüm ekonomi üzerinde olumlu yapacaktır.

Yeni iş imkanları sağlayacak ve gelecek kuşaklara doğal kaynaklardan yararlanma olanağı sağlayacaktır.





Katı atıkların geri kazanımı

Katı atıkları değerlendirirken ayrıştırılabilen değerli atıklar olan kağıt plastik cam ve metallerden bahsediliyor.


Oysa bu tür atıklar katı atıkların % 50 sini oluşturuyor. Ya geri kalan % 50 lilik biyoljik atıklar ne oluyor bundan bahseden yok. Modern depolama alanlarına ve yakma tesisleri için yapılan yatırımlarla geri kalan % 50 li lik kısmdan kurtulmaya çalışılıyor.


Bu çaba ise günü kurtarmaya yönelik boş ve yararsız bir çaba üstelikte başka sorunlarıda beraberinde getiren sorunu başka bir soruna dönüştüren çaba. Yıllarca insanoğlu topraktan hep aldı, karşılığında ise toprağa insanı kanser eden toprağı hep fakirleştiren kimyasal bileşimleri verdi.


Topraklarımız artık vermiyor. Güzel ülkemize Suudi Arabistan dan buğday getirir olduk. Çocuklarımızın geleğini kurtarmamız için topraktan aldığımızı toprağa geri vermeliyiz.


Geri kalan % 50 li lik katı atıkları bir an önce komposta dönüştüren tesisleri kurmalıyız. Elde ettiğimiz kompostları toprağa geri vermeliyiz

1 yorum

çok tşk

çok tşk

09.03.2019 - Ziyaretci