Hazır | Konular | Kitaplar

Biyoteknoloji Ne Demektir? Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Biyoteknoloji Ne Demektir? Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Biyoloji ve Teknoloji kelimelerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan bu kelimenin terimsel olarak ne ifade ettiğini şöyle anlatabiliriz:


Biyoteknoloji;

hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimleri yanında mühendislik ve bilgisayar mühendisliğinden yararlanarak, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeler (ürünleri) elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüdür.

Şu açıklamayı yapmadan konuyu terimsel ifadelerle adeta övercesine anlatmaya geçmemeliyiz.

Tamam bu bir çalışma sahasıdır doğru;

Ancak, bu tür çalışmalar bütün doğal bitkileri korumaktan çok, onları tatsız, lezzetsiz, vitaminsiz, yavan, kokusuz, kaba saba birer ürüne döndürdü.

Adeta fabrikasyon üretim gibi tekdüze kalıplarda gıdalara döndürmüştür.

Biyoteknoloji, temel bilim buluşlarını kısa sürede yararlı ticari ürünlere dönüştürebilmesiyle bir anlamda kendi talebini de yaratabilir.

Bu yönüyle de diğer teknolojilerden ayrılır. Örneğin sıcak su kaynaklarında yaşayan bakterilerin birinden elde edilen yüksek sıcaklığa dayanıklı bir enzim, günümüzde uygulama ve temel bilim çalışmalarının ayrılmaz bir parçası olan PCR’nin önemli bir girdisidir.

Biyoteknoloji uygulamaları; mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, immünoloji, protein mühendisliği, enzimoloji ve biyoproses teknolojileri gibi farklı alanları bünyesinde toplar.

Bu nedenle de biyoteknoloji birçok bilimsel disiplinle karşılıklı ilişki içinde gelişir.

Bitki, hayvan veya mikroorganizmaların tamamı ya da bir parçası kullanılarak yeni bir organizma (bitki, hayvan ya da mikroorganizma) elde etmek veya var olan bir organizmanın genetik yapısında arzu edilen yönde değişiklikler meydana getirmek amacı ile kullanılan yöntemlerin tamamına Biyoteknoloji denmektedir.

Biyoteknoloji, insan, hayvan ve bitki hücrelerinin fonksiyonlarını anlamak ve değiştirmek amacıyla uygulanan çeşitli teknikleri ve işlemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Canlıların iyileştirilmesi ya da endüstriyel kullanımına yönelik ürünler geliştirilmesini, modern teknolojinin doğa bilimlerine uygulanmasını kapsar.

Uygulamalar arasında;
• İnsan sağlığına yönelik olarak proteinlerin üretilmesi

• Bazı hormon, antikor, vitamin ve antibiyotik üretilmesi

• Çok zor şartlara sahip çevrelerde (sıcak, kurak,tuzlu…) yaşayan organizmaların enzimlerini ve biyomoleküllerini saflaştırarak bunların sanayide kullanılması

• Yeni sebze ve meyve üretimi

• İnsandaki zararlı genlerin elemine edilmesi

• Aşı, pestisit, tıbbi bitki üretimi.
Biyoloji