Hazır | Konular | Kitaplar

Karahindiba Çiçeği Nedir? Ne İşe Yarar?

Karahindiba Çiçeği Nedir? Ne İşe Yarar?






Karahindiba (Taraxacum officinale), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü.




Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir.

Mısır ve Kıpçak Türkleri'nin "katagan", Çağatay Türkleri'nin "saçratku" olarak bildikleri bu bitki günümüze "karahindiba" olarak gelmiştir. Hindiba, Arapça kökenli bir kelimedir.

Tedavisi için kullanıldığı göz hastalığı trahomdan kaynaklandığı ileri sürülür. Anadolu'da acıgıcı, "acıgünek", "güneyik", "çıtlık", "cırtlık" ve "arslandişi" olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı "radika"dır.


Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Çimenliklerde rahatsız edici bir ot olarak görülen bitki, aslında acı çeken insanlık için çok güçlü bir şifa kaynağıdır. İçi "kengel" denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır. Hortum şeklinde kesilip çok güzel ses çıkardığı için bu ismi almıştır.



İÇİNDEKİLER:


Nulin Cholin C vitamini Albümin Bvitamini Inosit Enzimler Nisasta Taraxerin Lavulin Müsilaj


YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur. Ütünü emmemek gerekir.


TAVSİYE: Kara hindiba, çayırlıklarda yetişen sari çiçekli bir bitkidir. Karaciğerin dostudur. Kan temizler, kan yapar, cildi temizler. Ayrıca soluduğumuz havayı da ağır gazlardan temizler. Park ve yol kenarlarına çokça ekmek, oksijen temizliği açısından önemlidir. Karahindibanın 50 çeşidi yetişir. Karahindiba salatası Ege’de yaygındır. Karahindibanın tabiatı soğuk ve rutubetlidir.

ŞİFASI:

1) Kan temizleyici: Karahindiba demletilip balla tatlanlandırılarak soğutulup içilmeye devam edilir. Karahindiba salatası yapılıp yenmeye devam edilir.

2) Karaciğer güçlendirici: Karahindiba, ayrık otu kökü, demletilip balla tatlandırılıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.

3) İdrar söktürücü: Karahindiba demletilip balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.

4) Sarılık: Karahindiba, ayrık otu köküyle demletilip balla tatlanlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.

5) Zayıflama kürü: Karahindiba, mısır püskülüyle beraber demletilip balla tatlanlandırılarak yemeklerden önce içilmeye devam edilir.

6) Şeker: Ceviz yaprağı, karahindiba demletilip içilmeye devam edilir.

7) Böbrek taşı önleyici: Karahindiba kökü demletilip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir.

8) Cilt temizleyici: Karahindiba losyon yapılıp, cilt temizlenir.

9) Diş temizleyici: Karahindiba sütü dişleri temizler.

10) Mesane iltihabi: Karahindiba demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Karahindiba salatası yenir.

11) Kan yapıcı, iştah açıcı: Karahindiba demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Karahindiba salatası yenir.

"gergedan çiçeği, kan temizleyici karahindiba, Taraxacum officinale" anlatıldı.