Hazır | Konular | Kitaplar

Arıcılığımız Hızla Yok Oluyor

Arıcılığımız Hızla Yok Oluyor



Tarımda ve hayvancılıkta çöküşümüz sürüyor.

Hatalı politikalarımız, arıcılıkta da bizi en alta doğru çekiyor.

En geniş bitki ve çiçek floralarına sahip ülkelerin başında gelen, aynı zamanda da Dünyanın en geniş 2. arı kolonisine sahip ülkesi olan Türkiye, bal üretiminde dünya ortalamasının altında kalma rezaletini yaşıyor.


Uzmanlar, arı kolonisi sayısı bakımından dünya ikincisi olan Türkiye’nin üretilen balda dünya ortalamasının altında olduğunu söyledi.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde ‘arıcılık ve bal ormanı’ çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya Orman Köy İşleri (Orköy) Daire Başkanı Mahmut Aydın, Dış İlişkiler, Eğitim ve Daire Başkanı Dr. Ahmet İpek, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da iştirak etti.

Coşkun, ormanları korumak, iyileştirmek, işletmek, orman köylüsünü korumak ve kalkındırmak için çalıştıklarını söyledi.

Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Türkiye’de üretilen balın yüzde 85’inin orman içi veya civarında üretildiğine dikkat çekerek, orman teşkilatının arıcılığa uzak durmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Şanal, Çin’den sonra dünyada en fazla arı kolonisi olan ikinci ülkenin Türkiye olduğunu kaydederek, “Kovan başına üretilen bal bakımından dünya ortalaması 20 kilo. Biz ise kovan başına 16 kilo seviyesindeyiz. Bu konuda ortalamanın altındayız.

Uygun çiçekli bitkilerin dikilmesiyle bal sezonunu uzatmayı hedefliyoruz” dedi.

Gıda ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Şube Müdürü Mahmut Serdar Kavasoğlu, Bursa bölgesinde 65 – 70 bin arı kolonisi olduğunu, Bursa Orman Bölge Müdürlüğünün de destekleriyle bu sayının 150 bin koloniye çıkılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Levent Aydın ise, arının bilinen ürünü olan bal dışında 8 ayrı çeşit daha ürünü olduğunu dile getirdi.

Çin’in yıllık arı sütü üretiminin 4 bin ton olduğunu, buna karşılık Türkiye’nin 200 tonda kaldığını ifade eden Aydın, ‘Gelişmiş ülkelerde arılar hava kirliliğinini ölçümünde bile kullanılıyor. Arıcılık konusunda kendimizi geliştirmeliyiz’ dedi.