Hazır | Konular | Kitaplar

Çocuklara Sorumluluk Duygusunu Kaybettiren Tavırlar

Çocuklara Sorumluluk Duygusunu Kaybettiren Tavırlar




İşte en hatalı uygulamalardan biri daha: Fazla yardımcı olma histerisi

Çogu anne babalar çocuga nasil yaklasacaklarini bilemiyorlar. Kas yapayim derken göz çikardiklarinin farkinda degiller.

"O ZAYIF ALIYOR,
BEN ÜZÜLÜYORUM"

Çocuk ilkokula basladigi günden itibaren, sanki okula baslayan kendileriymis gibi, bütün sorumlulugu anne baba üstlenir. Ödevini yapmadigi zaman anne baba huzursuz olur. Çocugun tepesine dikilip ödevini yaptirmadikça içleri rahat etmez. Aslinda çocuk adina sorumlulugu üstlenme tâ bebeklikten itibaren baslar.

Anne yedirir, anne giydirir, anne tuvalete götürür. Çocuk adina herseye anne baba karar verir. Çocuga seçme hakki verilmez. Tok oldugu halde anne elinde kasik çocugun agzina zorla mama tikistirir.

Üsümedigi halde üstüste kazak giydirerek çocugu terletir. Çocuga hediye verildiginde, çocuktan önce anne baba atilir: "Amcaya tesekkür et."

Her ihtiyaci anne baba tarafindan karsilanan, devamli neyi nerede ve nasil yapacagi kendisine hatirlatilan, yanlis yaptiginda azarlanan ve kinanan çocuklar gölge bir kisilige sahiptir.

Anne babaya sormadan bir is yapamazlar, kendilerine güvenleri yoktur. Karsilastiklari bir problemi çözmekte güçlük çekerler.

Böyle çocuklarda okul korkusu çok yaygindir, okula uyum saglamakta zorluk çekerler.
Sorumluluk duygusu kisilik gelisimiyle dogrudan orantilidir.


Duygularini, tepkilerini rahatça ifade etmesine, gerektiginde ‘hayir’ demesine izin verilmeyen çocuklarda bagimsiz bir kisilik gelismedigi için sorumluluk duygusu da kazanamazlar.

Asiri korumaci ve müdaheleci anne babalar çocuklarinda köle bir kisilik gelistirdiklerinin farkinda degildir. Kendi anne babalarindan böyle gördükleri için çocuk yetistirmenin dogru yolu bu zannederler.

Baski ve yönlendirme ile büyüdükleri için kendi duygulariyla bile nasil basa çikacaklarini bilemezler.

Yeni evlenen okuyucularima derim ki, bari anne ve babalarinizin düstügü hatalara siz düsmeyin. Çocuk egitiminde yapilan hatalari sonradan telafi etmek mümkün degildir, çünkü çocugun kisiligine islemis bulunmaktadir.

Asiri koruma ve müdahele ile çocuklarinizin kisiligini öldürmeyin. Ölü kisilikli, köle ruhlu insanlarin ne kendisine, ne insanliga bir faydasi olur.

Köle zihinli insanlar, emir almaya ve aldiklari emri yerine getirmeye alistiklari için ancak dikta rejimlerinin isine yarar.