Hazır | Konular | Kitaplar

Derste Dikkat Dağılmasının ve Kopmaların Çözümü Nedir?

Dersten kopma ve dikkatin dağılması olayı, birbirinden farklı sebeplerle meydana gelmektedir.

Yani her öğrencinin sebebi farklı olabilir...


Bu başlık altında öğrencinin yorgunluk veya psikolojik nedenlerin etkisiyle dikkatinin dağılması dışındaki faktörler olmadan gerçekleşen kopmaları ve dikkat dağılmalarını ele alacağız.


Öğrencinin derste zaman zaman anlatılanları duyamayacak kadar kopma yaşaması, o konunun tamamen anlaşılamamasına yol açacaktır.


Öğrenci büyük bir gayret göstererek, dersi dinlemeye çalışıyor ancak o esnada konuları bağlantısız bir şekilde dinleme durumu yaşadığı için, bilgiler beyne ezber formatında yerleşiyor.


Ezber bilgi ise beyinde kendisine bir yer bulamadığı için beyin tarafından atılıyor.

Bu süreç böyle işlerken öğrenci ezber bilgiyi alma, onu atma ve dersten kopma, bir süre sonra tekrar dinlemeye başlama, ama yine ezber bilgiyi alma yine unutma gibi bir sarmal hareket içerisine sürükleniyor.


Öğrencilerin ders dinlemeyi bir yöntem meselesi olarak ele alıp ona göre bir ders dinleme düzeni ve anlayışı oluşturması gerekir.


Yoksa, orada bir ders var uzakta, gidip onu dinleyeyim düşüncesindeki öğrenci, o dersi dinleyemez ve o dersten faydalanamaz.
Öğrencinin, ders


i dinleyememesi ve zaman zaman kopmalar yaşaması dönemlerinde, kendilerini yetersiz ve daha az zeki görmeleri, onların başarısız olma süreçlerini de hızlandırmaktadır.


Oysa öğrenci yöntem üzerinde düşünmeli ve yöntemde değişiklikler yapmalıdır.



Bu Sorunun Çözümü İçin Ne Yapmalısınız?

Öğrencinin derste zaman zaman kopma yaşaması ve sonra geriye dönüp tekrar dersi dinlemeye çalışması; yine hazırlıksız gelinen derste yaşanan bir tipik sorundur.


Öğrencinin bu kopmalarının önüne geçmek için onun hem derse hazırlanarak gitmesi sağlanmalı, hem de o anlatılan dersi anlamlı kılacak bir hedef konulmalıdır.


Hedef öğrencinin duygusal enerjisini artıran bir unsur olup, onun dikkat düzeyini de arttırmaktadır.


Bu yüzden, hedefe odaklanma da oldukça fazlasıyla çözüme katkıda bulunacaktır.


1 yorum

dikat dağılımının çözümleri

biraz kısa olamaz mı zamanı kıstlı olanlar da var da

09.12.2013 - Ziyaretci