Hazır | Konular | Kitaplar

İthal Cep Telefonlarında "Sahte Kayıt" Dolandırıcılığı

İthal Cep Telefonlarında "Sahte Kayıt" Dolandırıcılığı


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ''yurtdışından getirilen cep telefonlarının kayıtlarını yaptıracağı'' iddiasıyla ücret isteyenlere karşı vatandaşı uyardı.




BTK, internet sitesinde yer alan açıklamada, ''Son günlerde, yurt dışından getirdikleri kayıt dışı cihazlarını kaydettirmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik, gerek internet üzerinden gerek farklı mecralardan ilana çıkarak Gümrük Mevzuatı'na ve Elektronik Kimlik Bilgisine Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik'e aykırı olarak ücreti karşılığında kayıt edilebileceği ifade edilen haberlere ve duyurulara rastlanılmaktadır'' ifadesi kullanıldı.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULUYOR

Hukuk dışı yollara tevessül ederek bu tarz ilana çıkan ve cihaz kaydı yapacağını iddia eden kişi ya ada kurumlar ve bu işlemi yaptıranlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, yurt dışından getirilen cihazların kayıt altına alınmasıyla ilgili uygulama ayrıntılı şekilde yer aldı.

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınma işlemlerinin, ''Elektronik Kimlik Bilgisine Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik'' kapsamında yürütüldüğü hatırlatılan açıklamada, bireysel olarak yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıtlarının hukuka uygun şekilde yaptırmaları için izleyeceği yol şu şekilde anlatıldı:

''Bu işlemlerin müracaatı kurum (BTK) tarafından yetkilendirilmiş Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. ya da Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. şirketlerinin Abone Kayıt Merkezleri (AKM) tarafından, yönetmelikte zikredilen belgelerin cihazı getiren kişi tarafından asıllarının ibraz edilmesini müteakip birer nüshalarının AKM'ye teslim edilmesi suretiyle başlatılmaktadır.


Sonrasında işletmecilerin merkezlerinde toplanan belgeler bir sonraki ayın 20'sine kadar kurum merkezimize gönderilmekte ve belgelerin incelenip cihazın Gümrük Mevzuatına ve Yönetmeliğimize uygun olarak yurda sokulduğunun anlaşılmasını müteakip cihaz kayıt altına alınmaktadır.''



ŞAHSEN BAŞVURU ŞART

BTK'ya gönderilen evraklar içerisinde sahte, eksik ya da hatalı belge bulunması durumunda kayıt işleminin iptal edilerek cihaz kullanıma kapatıldığı ifade edilen açıklamada, sahte kayıt işlemi yaptıranlar hakkında yasal işlemlerin başlatıldığının altı çizildi.

Cihaz sahibinin kayıt için AKM'lere şahsen başvuruda bulunması gerektiği belirtilen açıklamada, AKM'lerin başvuru sahibinden imzalı dilekçe ile pasaportunun (son bir ay içinde yurda giriş yaptığını gösteren sayfa ile birlikte) fotokopisi ile cihazın IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) numarası bilgilerini almasının zorunlu olduğu belirtildi.


''Her hangi bir mağduriyete uğramamak için vatandaşlarımızın bunun dışındaki hiçbir yönteme itibar etmemesi gerekmektedir'' denilen açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının düzenlemesine göre, yurt dışından bireysel yolla bir kişinin 2 yılda en fazla 1 cep telefonunu getirerek kayıt altına alabileceği, cihaz kayıtlarının ise yurda giriş yaptıktan sonra 1 ay içinde yapılması gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada, ''Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için kendi pasaport bilgilerini ücret karşılığı ya da ücretsiz olarak başkalarına vermemeleri, yurda usulsüz şekilde getirilen cihazları satın almamaları ve bu tür işlemleri yaptıklarını beyan kişilere itibar etmemeleri gerekmektedir'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, vatandaşların tereddüte düşmesi durumunda 24 saat hizmet veren BTK'nın çağrı merkezini(0312 232 23 23 - 444 9 777) arayabileceği hatırlatıldı.

1 yorum

SAHTE KAYIT DEĞİL O !! SAHTE VERGİ !!!

Bırakın kardeşim !!! Sen alınca vergi vatandaş alınca sahtekarlık !!! Senin sahip çıkmadığın vergisini alıp kenara çekildiğin işe sahtekar dedğin insanlar sahip çıkıyor !!!

Paranı al kenara çekil hizmet nerde hizmet???? Amaç nedir? neyin vergisini alıyorsunuz? Garantili satılan cihazdan zaten vergi alıyorsun.Dünyanın hangi ülkesinde var bu saçmalık sorarım size !!! Ben herhangi bir ülkeden aldığım telefona burda kullanmak için vergi ödüyorum.Hayırdır ? Hayırdır ? Nesiniz siz!!! Geçeceksin bu ayakları daha mantıklı çözümler bul bütçendeki açığı kapatmak için!! Yada en mantıklısı bırak artık cebini doldurmayı veya birilerinin KIÇINI toplamayı

Çıkta açıkla bu verginin nereye harcandığını!!! yok öyle efendi kafan göre iş yapmak.Sen vergi koyarsan bu vatandaş bulur bir yolunu.Bulana sahtekar diyeceğine AYNAYA BAK!!! Vatandaşi buna teşvik eden kim?
Yakında nefes vergisi getirir utanmadan birde sayaç takar bunlar!!! YUH ARTIK YUHH

28.11.2012 - Ziyaretci