Hazır | Konular | Kitaplar

Türkiye'de Deprem İhtimali Taşıyan Bölgeler ve Fay Hatları

Türkiye'de Deprem İhtimali Taşıyan Bölgeler ve Fay Hatları


Türkiye'de deprem ihtimalini barındıran fay hatları


Yeryüzünün aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp -Himalaya kıvrım sisteminin Akdeniz deprem kuşağında yer alan Türkiye’nin yarısına yakını(% 42) birinci derece deprem alanıdır.

Bu alanların dağılışı ile kırık hatlarının dağılışı birbirine paralellik gösterir.

Ülkemizde üç ana fay kuşağı vardır:



Kuzey Anadolu fay kuşağı:

Yaklaşık 1500 kilometre uzunluğunda olan bu hat, ülkemizin kuzeyinde doğu – batı yönünde bir uzanış gösterir. Saros körfezinden başlayan bu hat, Marmara denizinin kuzeyi, İzmit körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Merzifon, Suluova, Erbaa, Niksar, Kelkit vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır.




Doğu Anadolu fay kuşağı:

Hatay’dan başlayan bu hat Kahraman Maraş’a kadar süren bir grabeni takip ederek, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis üzerinden geçer ve Bingöl’ün Karlıova ilçesi yakınlarında Kuzey Anadolu fay kuşağıyla birleşir.




Batı Anadolu fay kuşağı: Güney Marmara Bölümü ile Kıyı Ege Bölümü’nü içine alan bu kuşakta irili ufaklı birçok fay vardır.

Gediz, Bakırçay, Küçük Menderes ve Büyük Menderes grabenlerindeki faylar bunların başlıcalarıdır.

Türkiye’nin ana fay hatları ile deprem haritaları karşılaştırıldığında birinci derece deprem alanlarının ana fay kuşakları olduğu görülür.

Bu kuşaklardan uzakta kalan yerlerde görülen depremlerin sıklığı ve şiddeti daha azdır. Deprem bakımından en tehlikesiz sahalar Tuz gölünün güneyi, Konya ovası ve Taşeli yarımadasıdır.