Hazır | Konular | Kitaplar

Van Gölü'nde Yeni Canlı Türü Keşfettik Ama, Latince İsim Verdik!

Van Gölü'nde Yeni Canlı Türü Keşfettik Ama, Latince İsim Verdik!


"Enchytraeus vanii"


2012 yılı Haziran ayı dünyada yeni bir tür canlının Türkiye'de keşfine şahit oldu.

Van Gölü'nde yeni bir canlı türü bulundu.



Van Gölü'nde bilim adamlarımız tarafından yapılan araştırmaların sonucunda dünyada ilk kez varlığı ortaya çıkan bir canlı türü daha tespit edildi.

Yıllardan bu yana sadece endemik bir tür olan İnci Kefali balığı ile onların besin kaynağı olan planktonların yaşadığı sanılan gölde bilim insanları, yaptıkları araştırmalarla bilim literatürüne ilk defa girecek olan ve boyu 1.5-2 santimetre arasında değişen yeni bir canlı türünün varlığını ortaya çıkardı.


1.5 yıl boyunca Van Gölü'nün 35 ayrı noktasında araştırmalarını sürdüren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Arslan, bu canlının da İnci Kefali gibi endemik bir tür olduğunu belirterek, " Van Gölü'nde yaşayan bir solucan türü daha tespit ettim.

Bizim burda tespit ettiğimiz solucan türü yine Van Gölün'e özgü endemik bir tür solucan. Gözle rahat bir şekilde görülebiliyor." dedi.


"BU CANLI TÜRÜNE 'ENCHYTRAEUS VANİİ' ADINI VERDİM"
Bilim dünyasında her canlının aynı insanlar gibi bir adı ve bir soyadı olduğunu söyleyen Doç.Dr. Naime Arslan, şöyle devam etti:
________________________________________
"Yeni bir tür bulunduğunda isimlendirme ya bir kişinin soyadına atfen ya da canlının yaşadığı yere atfen verilebilir.

Bu solucan da sadece Van Gölü'nde yaşadığı için bu türe 'Enchytraeus vanii' adını verdim. Böylece Van Gölü'nün ikinci bir endemik türü oldu."


AMA BU ŞEKİLDE İSİMLENDİRİLMESİ ÜZÜCÜ OLDU


Ancak, şaşırtıcı şekilde, bilim adamlarımızın özbenliğimizden kopuk olmaları ve yabancı kökenli sözcüklere düşkünlüğü hayret konusu oldu.

Çünkü, van gölü solucanı gibi tamamen bize ait bir isim yada "Naima" gibi bilim adamlarımız kendi ismini vermek yerine 'Enchytraeus vanii' diyerek latince isim vermeleri hala aşağılık kompleksine sahip bir toplum olduğumuzu da bir yerde ortaya koymuş oldu!

Vanii diyerek belki van gölü anlatılıyor ama, bu terimin türkçe olarak algılanması söz konusu bile olamaz!

Yıllar sonra bu türün adını okuyan bir biyoloğumuz bu canlının keşfinin Türkler tarafından yapıldığını hiç anlayamayacaktır.!

İnşallah ileride özgüveni daha yüksek bilim adamları da yetiştiririz...