Hazır | Konular | Kitaplar

TÜBİTAK Kene'ye Karşı Etkili Aşı Buldu

TÜBİTAK Kene'ye Karşı Etkili Aşı Buldu

Türk Bilimadamları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını dize getirecek bir aşı geliştirerek, tıp alanında önemli bir gelişmeye öncü oldular.

Dünyada bu hastalığa çare bulan aşı Türk bilim adamlarının imzasını taşıyacak.

Aşı laboratuvar ortamında başarılı sonuç verdi ancak insanlarda kullanıma hazır hale gelmesi zaman alacak.

Kenenin insana tutunmasıyla kendini gösteren ve ölüme neden olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı Türk bilim insanlarınca geliştirilen aşıda ilk aşama tamamlandı.

TÜBİTAK'IN BAŞARISI

TÜBİTAK KKKA hastalığı için bu aşıyı geliştirdi. İlk sonuçlar olumlu.

Türkiye'de yaz aylarının kabusu olan Kırım Kongo hastalığı için etkili olabilecek bir aşıyı TÜBİTAK yaptı

3-5 YIL İÇİNDE ÜRETİLECEK

Henüz laboratuvar çalışmalarının devam ettiği aşı, her şeyin yolunda gitmesi durumunda 3-5 yılda üretime hazır olacak. Türkiye'nin KKKA virüsüne karşı geliştirdiği aşı, dünyada bir ilk olacak.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'de keneden bulaşan KKKA hastalığı vakalarının mevsim itibarıyla görülmeye başladığını söyledi.

EN ÇOK BU İLLERDE GÖRÜLÜYOR

Hastalığın, Artvin, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Sivas, Giresun ve Ordu'nun iç kesimleri, Malatya, Yozgat, Samsun, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Bolu, Karabük, Kırklareli, Edirne, Bingöl ve Tunceli'de sık görüldüğüne dikkati çeken Torunoğlu, bu bölgelerde meraya çıkan hayvanların kene tutmasını önlemek için ilaçlandığını belirtti.

İLK AŞAMADA BAŞARILI SONUÇLAR

Torunoğlu, KKKA hastalığına karşı aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ve önemli sonuçlar elde edildiğini müjdeleyerek, bu alanda iki çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

Birincisinin hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş kişilerden kan örnekleri alınarak antikor denilen bağışıklık serumu elde edildiğini anlatan Torunoğlu, bunun yeni hastalara verildiğini ifade etti.

HENÜZ İNSANDA KULLANILABİLECEK HALE GELMEDİ

Torunoğlu, ikinci çalışmanın ise TÜBİTAK ile yürütülen proje olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

-"Bizim kurumumuzun da katkı verdiği bir proje yürüyor. KKKA virüsüne karşı bir aşı geliştirildi ama henüz daha laboratuvar ortamında.

Henüz, insanlara kullanılabilecek hale gelmedi. Aşı geliştirme çalışmalarında ilk aşama başarıyla sonuçlandı.

Faz 1'i yapıldı, faz 2-faz3 çalışmaları yapılacak. Bunun daha 3-5 yıllık bir zamana ihtiyacı var. Şu anda başarılı yürüyor ama bu sezon elimizde henüz aşımız yok. Bunu vurgulayalım.

Bir aksilik olmaz da herşey yolunda giderse Türkiye, 3-5 yıl içinde KKKA için kendi aşısını üretmiş olacak. Bu, aynı zamanda KKKA'ya karşı dünyada geliştirilen ilk aşı olacak."
Hayata Dair Haberler