Hazır | Konular | Kitaplar

Psikolojik Rahatlığın Başarıya Etkisi

Psikolojik Rahatlığın Başarıya Etkisi


Psikolojik yönden rahat olan öğrencinin başarısı artar



Anne ve babalar sınav süreci ve sınav sonuçlarının öğrenilmesi aşamasında öğrencilere psikolojik destek sağlamalı, onların bu sıkıntılı dönemlerinde yanlarında olarak ve olumlu yönlendirme yaparak başarıya katkıda bulunmalıdır.



Türkiye’de her yıl milyonlarca genci ve ailesini etkileyen önemli bir durum var: Yükseköğrenime hazırlanma süreci. Bu süreç, psikolojik etkileri açısından son derece önemli bir durum.



Milyonlarca insanı etkileyen bu olay, daha çok liseyi yeni bitirmiş veya mezuniyetinin üzerinden çok fazla zaman geçmemiş 16–18 yaş arası gençleri ilgilendiriyor.




Duygusal ve sosyal olarak en dalgalanmalı hayat yıllarında gençlerin bir de üniversite ile ilgili olarak stres yaşaması, onların psikolojik yönlerini olumsuz bir şekilde etkiliyor.



Sınava hazırlanan gençlerde gözlenen huzursuzlukları şöyle sıralayabiliriz:


1) Üniversiteye hazırlık, liseden sonraki meslek hayatını belirleyecek olması sebebi ile gençler için ciddi anlamda bir stres kaynağı oluyor.


2) Sınav sisteminden dolayı gençler tam bir yarış havasına giriyor ve bulundukları rekabet ortamı gençleri daha da gergin ve huzursuz hale getirerek bu konudaki sıkıntılarını artırıyor.


3) Ders çalışma gerekliliği sosyal ilişkileri ve eğlenme zamanlarını azaltıyor. Gençler bu dönemdeki stres durumundan daha fazla etkilenerek psikolojik yönden ciddi gerilim içine girebiliyor.


4) Sınavı kazanamama durumunda birçok ailenin çocuğuna iş ve meslek imkanı sağlama açısından zorlanması gerçeği karşısında birçok gençte sınav sonrası için belirsizlik düşüncesi oluşuyor.


5) Meslek seçiminde ciddi olarak ailesinin etkisinde kalan gençlerde önemli derecede kararsızlık oluşmakta ve bu durum da sınav performanslarını olumsuz biçimde etkilemektedir.


6) Bazı aileler tarafından yapılan önemli hatalardan biri de çocuğunu daha başarılı olan diğer arkadaşları ve daha önce başarıyı yakalamış farklı kişiler ile sürekli kıyaslayarak çocuklarının başarı kaygılarını ve performans düzeylerini etkilemeleridir.


7) Kötü sınav sonuçları sonrasında bilinçsizce yapılan yargılama ve eleştiriler öğrencilerin sıkıntılarını artırarak anne baba–genç ilişkilerinin bozulmasına ve sonraki senelerdeki sınav başarılarının olumsuz etkilenmesine sebep olabilmektedir.

Unutulmamalıdır ki ideal ve psikolojik yönden rahat bir öğrenme ve çalışma ortamı, öğrencinin başarısını artıracaktır.

Bu durumda genç, kendi kapasite ve yeteneğine uygun bir yükseköğrenim kurumuna girebilecektir.

Öğrenmeyi azaltan en önemli negatif etkenlerden birisi, o olay ile ilgili yaşanan stres ve kaygı durumudur.

Bu durumda bir kısırdöngü oluşmakta, öğrenci aslında rahat bir ortamda öğrenebileceği birçok şeyi kaygı ve stres ortamında öğrenememekte ve bu başarısızlık, onun kaygı durumunu daha da artırmakta ve giderek bu döngü ile öğrenme kabiliyeti azalmaktadır.



Ders çalışma sırasında gösterilen stres ve sınava ait yanlış inanışlar (sınav şansa bağlı, bu seneki sorular zor olacak, bu seneki katsayılar düşmemiş vb.) sınav sırasında da kendisini göstermekte ve normalde yapılabilecek sorular sınav sırasında yapılamamaktadır.

Anne ve babalar sınav süreci ve sınav sonuçlarının öğrenilme aşaması içinde mümkün olduğunca öğrencilere psikolojik destek sağlamalı, onların bu sıkıntılı dönemlerinde yanlarında olmalı ve olumlu yönlendirme yaparak başarıya katkıda bulunmalıdır.