Hazır | Konular | Kitaplar

Liselilerde Yanlış Tercihler Akılalmaz Boyutlarda

Liselilerde Yanlış Tercihler Akılalmaz Boyutlarda



Hangi kategoride olursa olsun, eğitim hayatında yanlış tercihten şikayet etmeyenimiz yok gibidir Türkiye'de.



Ben aslında şu bölümü tercih etseydim şöyle olurdu...

Ben aslında teknik bölüme gidecektim, ben aslında bu bölümü hiç istememiştim falan filan...

Her adımda tercih hataları yapıyoruz. Tabii ki sistemin başıboşluğu da önemli bir etken.

Meslek lisesine gidip teknisyen olabilecek bir genç, doktor, avukat, öğretmen olsun diye genel liseye gönderiliyor" diyen Nur Kulaksızoğlu, bu yanlıştan dönmemiz gerektiğini söyledi.

Yeni bir eğitim öğretim yılı için hazırlıklar başladı. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı yaklaşırken veli ve öğrencilerde de heyecan arttı.

Hem LYS'de, hem de SBS'de yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra şimdi de veli ve öğrencileri kayıt telaşı sardı.

"Okul seçimi aynı zamanda meslek seçiminin de önemli bir adımı olduğundan verilecek karar son derece önemli" diyen Kavram Meslek Yüksek Okulu Eğitim Danışmanı Nur Kulaksızoğlu, "Bütün bunlar gençleri geleceğe daha iyi hazırlamak, onları hem sosyal yönden geliştirmek hem de ekonomik yönden kendilerine yeten bireyler olabilmelerini sağlayacak meslek sahibi olmaları için yapılan çabalardır" dedi.


Gençlerin kendileri için önemli olan bir konuda yeterince araştırma yapıp, doğru kararlar veremediklerini belirten Kulaksızoğlu şunları söyledi:


MESLEKİ EĞİTİM KÜÇÜMSENİYOR

"Ne yazık ki gençlerin çok az bir kısmı kendini tanıyarak, meslekler hakkında bilgi sahibi olarak doğru kararlar verebiliyorlar. Önemli bir kısmı ise yakın çevresinin, toplumun ve 'puanım nereye yeterse oraya gireceğim" anlayışıyla mesleklerini seçiyorlar. Araştırmacı yönleri ise maalesef çok zayıf. Veli açısından da durum hiç farklı değil.

Onlar da çocuklarını iyi tanımadan, akademik başarılarını iyi analiz etmeden ve toplumun etkisinde kalarak yönlendiriyorlar. Bu yönlendirmede de maalesef mesleki eğitim alınacak olan okullar diğerlerine göre daha az tercih ediliyor.

Meslek lisesine gidip teknisyen olabilecek bir genç, doktor, avukat, öğretmen olsun diye genel liseye gönderiliyor.

Aynı şey üniversite tercihlerinde de yapılıyor. Dört yıllık lisans programlarını bitirenlerin daha yüksek bir statüye sahip oldukları anlayışıyla Meslek Yüksekokuluna yönlendirileceğine çok sayıda mezun vermiş iş bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacağı bölümler tercih ettiriliyor. Yani mesleği ve işi olan bir ara eleman yerine maalesef işsiz bir lisans mezunu olması isteniyor."
Her meslek kutsaldır.


Nur Kulaksızoğlu, "Çocuklarımıza her mesleğin toplumda bir ihtiyacı karşıladığını ve onurlu olduğunu, emeğimizle kazandığımız ve işimizi iyi yaptığımızda istediğimiz kazançlara ve statüye ulaşabileceğimizi anlatmalıyız.


Lise kayıtlarının yapıldığı şu günlerde bunları düşünerek ve gerektiğinde uzmanlardan yardım alarak çocuklarımız için en doğru kararı onlarla birlikte vermeliyiz.


Bu konudaki her türlü destek ve bilgilendirme çalışmalarına Kavram Meslek Yüksekokulu olarak hazırız. Bu yıl Üniversite sınavına girmiş veya sınavsız geçiş için başvuruda bulunmuş ve 1. Yerleştirme döneminde yerleşemeyen gençlerinde ek kontenjan dönemini iyi değerlendirmelerini onları gelecekte işsizler ordusuna katacak bölümler yerine hemen işe başlayıp, ekonomik özgürlüklerini kazanacakları bölümleri tercih etmelerini öneririm.

Veli ve öğrenci açısından zor olan bu sürecin istedikleri gibi sonuçlanması dileğiyle" şeklinde konuştu