Hazır | Konular | Kitaplar

Özel Eğitimde Öğretim Desenlenmesi

Özel Eğitimde Öğretim Desenlenmesi




ÖĞRETİM DESENLENMESİ


UDA: Mevsim şeridi üzerinde gösterilen mevsimden başlanarak mevsimlerin ismini sırayla söyler.

KDA: Öğrenci istendiğinde mevsim şeridi üzerinde sorulan mevsimin hangisi olduğunu söyler. (Ö.A)


KDA: Öğrenci istendiğinde mevsim şeridi üzerinde ilk ve ondan sonra gelen mevsimi söyler. (Ö.A)

KDA: Öğrenci istendiğinde ilk iki ve son iki mevsimi mevsim şeridi üzerinde gösterir. (Ö.A)



ÖĞRETİM ÖNCESİ

Görevin Niteliği : Yeni

Bilgi Türü : Sözel Zincirleme

Beceri Örneği : Kendisi (İlkbahar – Yaz –
Sonbahar - Kış)


Önbeceriler : Sözel ifadeler (Önce – Sonra Kavramları)


Öğretmenin Sunusu : Mevsimler

Öğretimi Desenleme Esasları : Örnekleri belirleme ( Mevsim şeridi üzerinde mevsimler gösterilir )

Örnekleri Sıralama : İlkbahar-Yaz-Sonbahar-Kış / Yaz-ilkbahar-Sonbahar-Kış / Kış-İlkbahar-Yaz-Sonbahar / Yaz-Sonbahar-Kış-İlkbahar
Ayırt Etme Seti : Başlanan mevsim ismi ve sonra gelen mevsim ismi,mevsimlerin sırası.
Alıştırma Örnekleri : Kendisi (İlkbahar – Yaz – Sonbahar - Kış)

ÖĞRETİM ANI



ÖĞRETİMİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

1 – Çerçeve : Öğretim çalışmasında başlanan mevsimden itibaren sırayla söylemeye dikkat etme. Örn:İlkbahar-Yaz-Sonbahar-Kış / Yaz-Sonbahar-Kış

2 – Adım Ve Düşünme Süreci : İlk iki mevsim ve diğer iki mevsimi aka arkaya ifade etme,başlanan mevsimden sonra gelenleri sırayla söyleme. Örn:İlkbahar-Yaz / Sonbahar-Kış

3 – İpuçları : Baş ile işaret etme (Mimik) Örn: Öğrenciye sorulan mevsimi her doğru söyleyişinde öğretmenin onu başı ile işaret ederek onaylaması her yanlış söylenişinde ise onun pekiştirilmeyerek yanlış söylediğinin farkına vardırılması.
4 – Düzeltme : Düzeltme aşamasında mevsimler öğrenciye tekrar ettirilir,sonra gelen mevsimin söylenmesi. Örn: Önce öğretmen mevsimleri söyler sonra öğrenciler tekrar eder.Öğretmen ilkbahar der sonraki mevsimi öğrencilerin söylemesini ister.
5 – Sağlamlaştırma : Öğrencilere kendi başına sırayla söyletme.
ÖĞRETİM SÜRECİ
1 – Çerçeve (Sunu) : Öğretmen sınıfa girer ve sunusu yapacağı mevsimleri; ‘Çocuklar bugün sizlerle mevsimlerin neler olduğunu öğreneceğiz ’der ve öğretime başlar.

2 – Model Olma : Öğretmen ilk iki mevsimi söyler aynı anda mevsim şeridi üzerinde gösterir ve tekrar eder. Örn: İlkbahar –Yaz ///

3 – Yönlendirme : Öğretmen bu iki mevsimi öğrencilerin söylemesini ister ve tekrar ettirir. Örn: İlkbahar-Yaz ve Sonbahar-Kış mevsim ikililerini öğrencilere söyletir.

4 – Test : Öğretmen öğrencilere ‘Bu mevsimleri sizin söylemenizi istiyorum.’der. Öğrenciler dört mevsimi de sırayla saymaya başlarlar.Öğretmen de bu sırada aynı anda söylenilen mevsimi mevsim şeridinde göstererek başıyla işaret eder,başıyla onaylar.


5 – Düzeltme : Eğer yanlış yapılırsa öğretmen tarafından düzeltme verilir. Örn; Öğretmen doğru söylenilen her mevsim için başın öne eğerek onaylar ancak mevsim yanlış söylenirse öğretmen başıyla onaylamaz ve mevsim şeridi üzerinde de yanlış mevsimi göstererek kendisi düzeltir ya da öğrencilerin doğrusunu söylemesini bekler.


ÖĞRETİM SONRASI


Hata analizi ve öğretimin yeniden düzenlenmesi :
Kurala Göre Hata : Mevsimlerin sırasız söylenmesi. Örn; Sonbahar – Yaz – İlkbahar – Kış // Yaz – Kış – İlkbahar – Sonbahar // Kış – İlkbahar – Yaz – Sonbahar // vs.


Bütünün Değerlerine İlişkin Hata : Dört mevsimi de başlanan mevsimden itibaren karışık söyleme. Örn; İlkbahar – Kış – Sonbahar – Yaz /// İlkbahar – Yaz – Kış – Sonbahar /// İlkbahar – Sonbahar – Kış – Yaz /// vs.