Kısmi Felç Kalıcı mıdır? Düzelir mi?
İşte Uzmanların bu soruya cevabı:
Hemipleji veya kısmi felç ya da inme terimi ; vücudun sağ ya da sol yarısında istemli hareketin kaybı ve felç anlamına gelir.
Hemiparezi ise ; hemipleji’nin daha hafif ve daha iyi bir şeklidir..Hemiparezide vücudun bir yarısında istemli hareket kaybı ve felç hafif ve minimaldir. Hasta kol ve bacağını azda olsa güçsüz bir şekilde hareket ettirebilir.
inme nedenleri arasında ilk sırayı beyin damarları ile ilgili hastalıklar alır. Kafa darbelerinden, beyin ameliyatlarından ve zehirlenmelerden sonra gelişebileceği gibi, beyin tümörü, mikrobik hastalıklarda da görülebilir.
inme, dünyada en sık karşılaşılan beyin ve sinir sistemi hastalıkları sorunudur. İnme çoğu kez, beyin damarlarında tıkanma ya da beyin kanamasına bağlıdır.
Bu durum vücudun bir yarısında istemli hareket kaybı veya hareket azlığı, duyu bozukluğu ve ayrıca iletişim (konuşma) bozukluğu, görme alanı kaybı ya da algılama bozuklukları gibi nörolojik bulgulara neden olabilir.
İnmeye neden olan risk faktörlerinin başında
-yüksek tansiyon,
-şeker hastalığı,
-kalp hastalıkları,
-sigara,
-yüksek kolesterol,
-şişmanlık,
-alkol,
-sedanter yaşam ve
-daha önce geçirilmiş inme gelmektedir.
Beyinde meydana gelen hasarın yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak belirtiler de değişebilir.
Örneğin beynin orta atar damarında meydana gelen bir kanama ya da tıkanma, en sık gördüğümüz, yüzü de içine alan, vücudun bir yarısında felç geliştirir. Felç kolda, bacaklara nazaran daha belirgindir. Çoğu zaman da buna konuşma ve görme bozuklukları gibi problemler de eşlik edebilir.
Tedavisine gelince.....
Tedavi, rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmalıdır.
Bu ekipte; en başta fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı olmak üzere , beyin cerrahı, nörolog, , fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikolog bulunur.
hastanın tedavi yeri ; fizik tedavi ve rahabilitasyon merkezleridir.
Yapılan ilaç tedavisi, beyin kanaması veya tıkanması neticesinde beyin dokusuna verilen hasarı bir an önce en aza indirmek, ilerlemesini önlemek ve beyin işlevlerinin sürdürülmesini sağlamaktır.
İlaç tedavisiyle hastanın durumu sabitlendikten sonra, sıra bu hastaların rehabilitasyon potansiyelini ortaya koymaya gelir.
Örneğin hastanın genç oluşu, daha önce beyin hasarı gelişmemiş, algılama ve zihinsel problemleri gelişmemiş, idrar ve gaita problemi olmayan, görme alan bozukluğu olmayan, erken rehabilitasyon programına alınan, aile desteği olan, sosyoekonomik durumu yeterli olan ve kapsamlı bir merkezde tedavi gören hastaların tedavisinde başarı oranı daha fazladır.
Rehabilitasyonun amacı; bu kişilerin fiziksel, zihinsel ve toplumsal işlevini en üst düzeye ulaştırmaktır.
İlke olarak rehabilitasyon çalışmaları olabildiğince erken başlatılmalıdır.
benim önerimde en kısa zamanda erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine gitmenizdir.
Hastanın durumu bu süreci değiştirebilir. Rehabilitasyon çalışmalarının geç başlatılması bir takım komplikasyon dediğimiz, bu hastalığın seyrinde görülen ikinci hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.
bunlar arasında basınç yaraları, derin toplar damarlarda tıkanmalar ve iltihaplar, eklem sertlikleri, kemik erimesi, mesane ve barsak fonksiyon bozuklukları,sayılabilir.
Rehabilitasyon çalışmaları, geleneksel yöntemler yani çeşitli eklem hareketleri, germe egzersizleri, kasların güçlendirilmesi ve hareketten oluşmaktadır.
Bunları sağlamak için de bir takım teknik ve yöntemlerden yararlanılır. Bu tedaviler, liseden sonra 4 yıllık yüksek okul eğitimi alan fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır.
hastalığın gidişatına gelince.....
Tüm nörolojik yetersizlikler 3 aya kadar düzelebilir ve gelişme 1 yıl sürebilir. Genelde kolda %52, bacakta ise %89 iyileşme görülür. İyi bir rehabilitasyon programıyla bu hastaların % 20 –30’u normal seviyeye ve %75’i ise yürür hale gelebilir.
iyileşme süresi ;
1) hastanın erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine götürülmesine ,
2) hastanın moral ve maneviyatının iyi ve sağlam olmasına , verilecek egzersiz programlarına azimle ve istekle katılmasına ,
3) tekrar nüks olmamasına ,
4) şeker hastalığı , hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi hastalıklarının olmamasına veya bu hastalıkların kontrol altında bulundurulmasına ,
5) hastanın çok yaşlı olmamasına
6) hasta sahiplerinin sabırlı ve sevgi dolu olmasına bağlıdır.
Kısmi Felç Kalıcı mıdır? Düzelir mi? yorumları
Ziyaretci
23.10.2017Kıymetli Hocam
Annemin ana damarı tıkandı bir saat içinde müdahele yapıldı.12 gün yoğun bakımdan sonra serviste yatıyor.ve 88 yaşında .konuşma ve bilnç normal sol kol ve bacakta his var bacakta istemsiz hareketleri de çok .Nörolojide 23. gündeyiz..Fizik tedaviye yönlendirecekler.ailece çok sitresteyiz.Az çok pozitif bir gelişme olur mu..Lütfen cevabınızı bekliyorum.hasan
23.10.2017fizik tepkinin yakalanabilmesi açısından erken müdahale iyi olur.
motor tepkiyi tersten de olsa yakalama adına yanındaki refakatçi olanlar fizik tedaviye sevki beklemeden hareketleri yaptırsın.
fizik tedaviye sevki hızlandırın ve çok defalar da siz extradan uygulanan hareketleri yaptırınZiyaretci
23.02.2018Abi ben 14 yasindayim 1. kalp ameliyatindan sonra beynime pıhtı atti kismi felc gecirdim sonra hemen felcin tedavisine basladik Allaha sukurler olsun iyiyim yani ama felcten sonra biz bu felcli elime hareket yaptiramadik4-5 ay mart ayinda elimi el robotuna sokucaklar elim iyilesebilirmi lutfen cevap ver cok korkuyorum.
hasan
15.04.2018o yüzden şu ana kadar hareket yaptırmamak kötü olmuş fakat bu andan itibaren mutlaka yoğun el hareket ettirme çalışması yapmalısısn
daha gençsin toparlarsın
tabi çok aktivite çok sabır
hemen olmaz
ama bıksanda zorla fizik uğrşını sürdür bir kaç ay gibi bir zamanda %95 düzelirsinZiyaretci
16.05.2018hasta 53 yaşında beyinde 2 baloncuk ve damar tıkanıklığı var ameliyat öncesi 1 kere ufak beyin kanaması geçirdi 20 gün sonra kafaya klips takıklmak için ameliyat edildi ameliyat öncesi yürüyebiliyordu 4/3 idi ameliyat sonrası 4/1 sol tarafta his var fakat şu an oynatamıyor his var biraz kasabiliyor ayaği ve kolu ama oynatma yok ameliyat olalı 20 gün oldu 15 gün kadar sonra fiziğe giricek evde düzenli spor tens cihazı gibi tedaviler uyguluyorum iyileşme olurmu en azından kendi işini görebilse yeterli
hasan
30.05.2018fakat yorumlarda yazdığı gibi sabır moral irade çalışma
Ziyaretci
14.07.2018Hocam kardeşim 2 hafta önce kaza geçirdi kafatası kırılıp kemiği beynine batmış zarını delmiş düzeltilip zar temizlenip dikildi şu an iyi herhangi bi bilinç kaybı yok sol tarafı kısmi felç dedi doktor ben sadece sol ayak baş parmagının çok hafif oynadıgını gördüm başka da kimse sol tarafında hiçbir hareket görmedi kendisinden hareket istediğimizde de gücüm yok diyo. Daha 19 yaşında belki çok uzun süre alabilir ama fizik tedavi sonucunda açılır mı vücudu düzelir mi. Cevabınızı bekliyorum
hasan
25.07.2018sabır inanç ve azimle yüzde 90 oranında hareketlerini yapabilecek kadar düzelir
ufak bi eksiklik tabii ki kalırhasan
25.07.2018pes ederse yüzde 10 bile düzelmez
Ziyaretci
11.08.2018Nişanlım trafik kazası sonucu felç kaldı omuriligte zedelenme var ve ödem yapmış durumda ilk geldiğinde ayaklar falan hafiften hisserme vardı şimdi ise gayet oynatıyor tabi normal bir insan kadar olmasada hareket ettiriyoe kollarda ise ara sıra çok çok kendini zorlarsa kontrolsüz bir kıpırdama söz konusu daha 20 gün oldu hastahanede yaptırıyoruz o hareketleri ödem gidene kadar hastahaneden çıkamayacak kıçını falan destekle kaldırıyor sizce eski hale normalleşir mi? Ne kadar bir sürede iyileşir?
hasan
13.08.2018en önemlisi bu
felç yoksa her türlü tam düzelebilirZiyaretci
14.08.2018Felç derken zaten felç olmuyor zaten böyle bi durumda veya tıbbi mi soruyorsunuz pek anlamadım
Ziyaretci
15.08.2018Hocam nişanlım 28 yaşında 1 ay önce beyin kanaması geçirdi bunun sonucunda sağ tarafında kısmi felç oluştu sağ tarafında hareket yoktu fizik tedaviye başladı ve sağ tarafında uyuşukluğu devam ediyor bu tamamen düzelir mi kaç ay geçmesi gerekiyor
Ziyaretci
16.08.2018Doktor ilk gün geçiçi de olabilir kalıcı da dedi bence bu risk almamak için diye düşünüyorum ama şuan gayet iyi şuan doktoru kalkar diyor sizde ne kadar sürede eski haline gelir? Bayraödan sonra hastahaneden çıkar diyorlar çıktığı an asker hastaneye fiziğe götüreceğiz
hasan
29.10.2018hareket gelir fakat psikolojisini güçlü tutup bıkmadan usanmadan fizik tedaviye devam edecek.
fizik tedavi derken, illa ki hastanede değil. onu zaten yapar. asıl etkili olan kendisinin sürekli hareket çabası. yol aldıran uygulama bu olur.
Sağlık
- 9. Sınıf Sağlık 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları
- 9. Sınıf Sağlık Bilgisi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları
- Aile Hekimliği Hakkında Merak Ettiklerimiz
- Akdeniz Ateşi Hastalığı
- Aspirin'in Yeni Faydaları Tespit Edildi
- Bahar Yorgunluğu'na Karşı Hazırlıklı Olmalıyız
- Bebekler İçin Şifalı Meyveler
- BESLEYİCİ VE GÜÇ KAZANDIRAN BESİNLER
- Beyin Felcinin Çeşitleri
- Beyin Felcinin Önlenmesi İçin Ne Yapılmalıdır?
- Beyin Felcinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Beyni Durduran Alet: "Televizyon" ve Zararları
- Biyolojik Saati Etkili Kullanmanın Yolu
- Cep Telefonlarının Sakıncaları, Saymakla Bitmiyor
- Cep Telefonu Delirtiyor mu?
- Civa Zehirlenmesi, Bulguları ve Tedavisi
- Çocuklar İçin Yaz Hastalıkları Tehlikesi
- Çörekotu'nun Olağanüstü Şifası Bilimsel Olarak da Keşfedildi
- Dizanteri Hastalığı ve Belirtileri
- Dünya Sağlık Günü 7 Nisan ve Sağlık Hakkında Genel Bilgiler
- Ekmekte Kepek Oranı Arttı, Tuz Oranı Azaldı.
- En Faydalı Yaz Gıdaları
- En Sık Yaptığımız Beslenme Hataları
- Engelli ve Yaşlı Bakım Hizmet Kalitesi Standartları
- Fazla Ekmeğin Tüylendirdiği Tespit Edildi- "Karbonhidrat Fazlalığı"
- Fıtığın Temel Sebebi Stres
- Gıda Zehirlenmesi, Belirtileri ve Türleri
- Gribe karşı Adaçayı
- Hasta Hakları (Kısaca Derlenmiş Temel Haklar)
- Hasta Hakları Yönetmeliği (Resmi Mevzuat)